— 日本語はスクロールダウンしてください —

Laten we praten over culturele verschillen!

Wat is het verschil? De Japanse en de Nederlandse cultuur liggen mijlenver uit elkaar, zo lijkt het. Er zijn genoeg stereotypes te vinden: Nederlanders zijn direct, terwijl Japanners schuchter zijn en meestal niet hun ware gevoelens tonen. Japanners houden zich netjes aan de regels en doen aan groepsdenken, terwijl Nederlanders individualiteit hoog in het vaandel hebben staan. Maar kloppen deze generalisaties wel? Laten we praten over de verschillen tussen de twee culturen en verder kijken dan de stereotypes!

Online evenement

Wij organiseren een kleinschalig evenement om het onderwerp ‘Gastvrijheid en vrienden maken’ nader onder de loep te nemen. Het doel is om een groepje van Japanners en Nederlanders bij elkaar te krijgen die in Nederland wonen en die bereid zijn om hun mening en ervaringen te delen in een informele sfeer. Hebben Japanners en Nederlanders verschillende verwachtingen en gewoontes in de sociale omgang? Zijn er (veel) drempels te overwinnen als we elkaar leren kennen? Zijn er ook overeenkomsten? We zullen dit soort vragen aankaarten, en hopen erop dat de deelnemers zelf ook wat vragen aanleveren!

Datum: wo 14 juli 2021
Tijd: 20:00-21:00 (CET)
Locatie: Online via Zoom
Voertaal: Nederlands

Let op:

  • We beperken het aantal mensen tot 5 Japanners en 5 Nederlanders. Als er te veel geïnteresseerden zijn, wanhoop niet, want het zou zomaar een terugkerend evenement kunnen worden!
  • We spreken Nederlands tijdens het evenement, eventueel ondersteund met wat Japans waar nodig.

De presentie is in handen van … (voeg hier even denkbeeldig trompetgeschal toe):

Misae Endo & Nike van Heeswijk!

Misae Endo portrait

Misae Endo is geboren in Tokio, en woont al sinds 1993 in Nederland. Ze is werkzaam als stewardess bij de KLM sinds 1989. Naast vliegen geeft ze Japanse les. Sinds 2020 is ze de voorzitter van de JWC (Japan Women’s Club). In 2000 heeft de JWC kersenbomen gedoneerd ter ere van de 400e verjaardag van de vriendschapsband tussen Nederland en Japan: 400 in het Amsterdamse Bos, 60 bij het Van Gogh Museum, en 60 in Amstelveen.

Nike van Heeswijk portrait

Nike van Heeswijk is een (computationeel) taalkundige en taaldocent, met een grote interesse in de Japanse taal. Haar favoriete Japanse woorden zijn de zogenaamde gitaigo (een soort onomatopeeën of mimetische woorden, zoals fuwafuwa ‘sponzig/pluizig’). Haar moedertaal is Nederlands. Ze is ook de organisator van een Japanse Conversatieclub en een Nederlandse Conversatieclub.

Aanmelden voor het Evenement

Meld je aan voor de bijeenkomst via het formulier hieronder.

Let op:

  • We nemen contact met je op om je te laten weten of je mee kunt doen (of dat het evenement al vol zit).
  • We nemen contact op met de deelnemers en vragen ze om van tevoren een paar vragen in te sturen over het onderwerp.
  • Deelnemers ontvangen een Zoom-link voor het evenement.

We horen graag van je!

Event poster - Nani ga chigau / Wat is het verschil

文化の違いについて話しましょう!

日本とオランダの文化には大きな違いがありそうです。ステレオタイプな認識もたくさんあります。例えば、オランダ人は率直で、日本人は臆病で本音を言わない傾向がある、日本人はルールに忠実で集団思考、オランダ人は個性を重んじる、など。しかし、これらの一般論は本当に正しいのでしょうか?この2つの文化の違いについて議論し、固定観念を超えてみましょう!

オンラインイベント

私たちは、「おもてなしと友達づくり」というテーマを探求する小さなイベントを開催します。オランダに住む日本人とオランダ人が集まり、気楽に意見や経験を共有することが目的です。日本人とオランダ人は、人付き合いにおいて異なる想定や習慣を持っているのでしょうか?互いを理解する上で、克服すべき障害はあるのでしょうか?また、共通点は…? このような疑問に答えるために、参加者の皆さんも、是非質問をお持ちよりください!
開催日: 2021年7月14日(水) 時間: 20:00-21:00(オランダ時間) 場所: Zoomによるオンライン 言語: オランダ語 注) * 日本人5名、オランダ人5名までとさせていただきます。もし参加希望者が多い場合は、ご心配なく!このイベントは今後定期的に開催する可能性があります。 * イベント中はオランダ語で会話しますが、必要に応じて日本語で補足します。
ホストは… (voeg hier even denkbeeldig trompetgeschal toe):

Misae EndoさんとNike van Heeswijkさんです。

Misae Endo portrait

Misae Endoさんは東京生まれで、1993年からオランダ在住です。1989年からKLMオランダ航空にキャビンアテンダントとして勤務。世界を飛び回るだけでなく、日本語のレッスンも行っています。2020年からはJWC(日本女性クラブ)の会長を務めています。JWCは、「日蘭友好条約」締結400周年を記念して、2000年にアムステルダムセ・ボスに400本、ゴッホ美術館付近に60本、アムステルフェーンの出島通りに60本の桜を寄贈しました。

Nike van Heeswijk portrait

Nike van Heeswijkさんは、日本語に強い関心を持つ(計算)言語学者であり、言語教師です。彼女のお気に入りの日本語は、「擬態語」(「ふわふわ」のようなオノマトペや模倣語の一種)です。彼女はオランダ語を母国語とし、日本語会話クラブオランダ語会話クラブを主宰しています。

イベントへの登録

イベントのお申し込みは、以下のフォームからお願いします。
以下の点をご了承ください。 * ご参加いただけるかどうかはこちらからご連絡いたします。(すでに満員の場合もあります。) * 参加者の方には、トピックに関連した質問を事前にいくつか送っていただくよう、ご連絡させて頂きます。 * 出席者には、イベントのZoomリンクをお送りします。   皆様のご参加をお待ちしております!

NEWSLETTER

NEWS & EVENTS

Entaku Meetings #2

Entaku Meetings #2

JACCU Art Platform is excited for the second Entaku Meeting in June, where we have planned an art tour at the city centre of Utrecht.

Japan Art Expo

Japan Art Expo

JACCU is happy to announce that JAE, the Japan Art Expo, is taking place in Utrecht in June 2023. Read more about our collaboration.

Subscribe to our newsletter!

Join our mailing list to receive the latest news about Japanese art and culture, be the first one to join JACCU's events and activities!

Select list(s):
error: Content is protected !!
Skip to content